DE CAMPUS FARM

Hij ligt op de TU-Campus bij gebouw X, tegenover openlucht-lab Green Village, onderaan de Kruithuisweg. De tuin is afwijkend van de andere buurttuinen, omdat hij (circa 15 x 50 meter) deels onderhouden wordt door TU-personeel, bedoeld is voor studenten en niet in een stadswijk ligt, maar ingeklemd tussen TU-sportvelden en flats met studentenhuisvesting. De tuin is grotendeels verdeeld in vakken van 1 x 3 meter, omrand met houten planken. Middenin is een yogagrasveldje, omringd door jonge bramenplanten en ernaast een half transparante dôme, waarin jonge plantjes gekweekt kunnen worden en workshops worden gehouden.

Samen tuinieren
Noortje Dik (33) is verantwoordelijk voor het programma in de tuin  en vertelt: ‘Ik ben programmamaker bij ‘Reflection and Lifestyle’, onderdeel van X, een TU-centrum, waar we alles doen voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten qua sport, spel, kunsten, ambachten, reflectie en lifestyle. De tuin bestaat sinds 2016, is in 2021 qua oppervlak verdubbeld, is ook wel bedoeld voor TU-medewerkers, maar vooral voor studenten om even niet in je hoofd te zitten, maar met je lijf bezig te zijn, met je handen te werken. Ze kunnen een tuintje huren voor 90  euro per jaar.

We lopen tussen de 24 tuintjes door. Dik: ‘Deze drie worden gebruikt als lesmateriaal bij de cursussen. Die geven we ieder kwartaal, verzorgd door Rutger Spoelstra van Groenkracht, die aangetrokken is als externe deskundige. Een groot deel van de tuintjes wordt door meerdere studenten, bijvoorbeeld uit één studentenhuis, onderhouden. In totaal doen er zo’n 45 mensen mee, waaronder één ex-TU-medewerker, mannen, vrouwen, Nederlands, maar ook internationaal, vooral al wat oudere master-studenten, die al wat verder zijn in hun studentenleven. Ze wisselen tips uit via een groeps-chat en er zijn af en toe meet ups. Ze huren het tuintje meestal een jaar, en zijn dan weer gevlogen, waardoor je ieder jaar een nieuwe community hebt. Sommige studenten wonen in de flats hier omheen en kunnen zo op hun eigen plantenbedje neerkijken.’

Het overgrote deel is begroeid met productiegewassen, zoals tomaten, bonen en tuinkruiden. In één tuintje is een deelnemer planten aan het gieten, in een andere is een venkelplant door nalatig onderhoud uitgegroeid tot een gigantische en prachtige, twee meter hoge struik. Aan de zijkant staat een gebouwtje in aanbouw met nog een blauw zeil als voorlopige dakbedekking: ‘Daar gaan we straks de lessen in verzorgen, want in die dôme is het zomers te warm en ’s winters te koud. Rutger geeft daar een zeven weken durende cursus, waarbij hij vooral ingaat op de permacultuur en de cyclus om zo duurzaam mogelijk te leren moestuinieren. Dat eindigt met een gezamenlijk diner, waar de deelnemers zelf hier koken. Soms organiseren we evenementen zoals ‘Two days of gardening’. Ze wijst naar een klein insectenhotel met puntdakje op een paal: ‘Deze is toen ook gemaakt. We zijn toen ook op een fietsexcursie geweest, het bos in, hier in de omgeving. Tijdens die dagen is er onder andere aandacht voor duurzaam eten, wildplukken en we nodigen ‘Foodsharing Delft’ uit voor een No Wate Dinner. Een heel breed programma waarbij je wat intensiever met elkaar omgaat, zodat ook de ontmoeting met elkaar een rol speelt. Meerdere studenten gaven als feedback dat die twee dagen heel ontspannen waren; buiten zijn, lekker fietsen met z’n allen, met elkaar in gesprek zijn en soms gewoon even vijf minuten niks. Daarnaast heeft ‘plantendokter’, Sabine, medewerkster van de Botanische Tuin van de TU, bij een van de eerste plantsessies begin dit jaar heel uitgebreid over allerlei plantenziekten voorlichting gegeven, mede omdat de bedden hier zo dicht op elkaar staan.’