Educatie kinderen

Sinds de zomer van 2015 begeleidt Menno Swaak wekelijks een groep kinderen in de PROEFtuin van Kindercentrum Ziezoo. Op donderdagmiddag is de groep anderhalf uur op de tuin. De kinderen vinden het ontzettend leuk, en ze leren en ervaren veel over de natuur door te proeven, kijken, ruiken en voelen.

Er is gewerkt aan een eigen stukje in de PROEFtuin. De kinderen hebben meegedacht en meegewerkt aan een eigen onderkomen in de PROEFtuin, waar ze een beschutte plek hebben die ook aanleiding geeft om te klimmen en vanaf te springen. Tijdens NLdoet in 2016 is dit onderkomen aangelegd door een team van  het Else Kooi Laboratorium,  EWI TU-Delft.

IMG_1933Kinderonderkomen

Tegelijkertijd werken de kinderen aan het vrijmaken van eigen stukjes moestuin waarop compost is aangebracht. Ze sjouwden met houtsnippers, tegels en takken. En ze maakten paden, gevlochten hekwerkjes van wilgentenen en een kuil voor een vijver. En ze hebben veel gezaaid.

Wat is er te doen?
De tuin biedt continu veel om te ervaren en te delen. Zelfs in herfst- en wintertijden. Voor wie een beetje thuis is in een moestuin is er continu iets om aan kinderen te leren en te delen. Dat gaat om de stadia van groei en rijping van de planten, om de stadia van aanleg en onderhoud van de bedden, de wisselwerking in de natuur (planten, bodemleven, insecten, amfibieën), inwerking van zon, wind en regen. En -als kroon op de aanwezigheid in de tuin- het oogsten en het bewaren en bereiden ermee. Altijd zijn de zintuigen te prikkelen, telkens is er iets wat hun aandacht verdient, vaak is er iets dat vragen kan opwerpen. Vormen, patronen, kleuren, geuren, smaken, structuur, textuur, temperatuur enz. er is zoveel waarmee je ze kan aanspreken. De natuur is de rijkste en meest diverse leerplek die er maar kan bestaan en bijna onverslaanbaar als het gaat om spelen en beleven.

IMG_0701IMG_1929