Het Groene Feest: een dag bomvol gratis groene activiteiten

Het Groene Feest!

Zaterdag 23 september vond Het Groene Feest in Delft plaats, ter ere van het 10 jarig jubileum van Stichting Groenkracht. Er werden groenten gefermenteerd en geproefd, duurzaam hout getimmerd, langs eetbaar groen gewandeld en gefietst, naar verhalen geluisterd en veel vragen gesteld en beantwoord. Vele Delftenaren maakten kennis met de mogelijkheden van duurzaam voedsel en het belang en plezier van (eetbaar) groen in eigen wijk en stad. Esmeralda van Tuinen, directeur Stichting Groenkracht, kijkt met trots terug: “Het was een dag vol met mooie kruisbestuivingen, in kennis en ontmoeting. Precies waar Groenkracht voor staat en hoe wij werken.”

Groen door de hele stad

Het activiteitenprogramma werd heel goed ontvangen. OPEN Delft aan het Vesteplein vormde het festivalhart van de dag. Daarnaast vonden er activiteiten plaats in Kunsthuis Deik, Molen de Roos, de tuin voor Papaver Delft, de binnenstad van Delft, Stichting Stunt en de verschillende buurttuinen van Groenkracht. “We kijken terug op een zeer geslaagde dag, en we kijken ernaar uit om als stichting met meer mensen samen activiteiten te organiseren door het jaar heen.”

Foto’s: Esther de Cuijper

Programma

Zaterdag 23 september 2023

Stichting Groenkracht bestaat 10 jaar en viert Het Groene Feest! Door de hele stad heen zijn er groene activiteiten te beleven. “We vinden het belangrijk om ons jubileum samen met de stad te vieren. Dit past bij onze manier van werken, wij zijn een verbindende partij tussen organisaties en personen. We delen al ruim 10 jaar kennis en tips, starten groene projecten op en ondersteunen anderen daarbij. Via Het Groene Feest willen we nog meer mensen in Delft laten kennis maken met de mogelijkheden van duurzaam voedsel en het belang en plezier van eetbaar groen in eigen wijk en stad.”

 

Expositie NATUURLIJK SAMEN

Tentoonstelling Stichting Groenkracht

Locatie: OPEN Delft, Vesteplein 100

Tijd: 09.00 – 17.00 uur

De expositie prikkelt al je zintuigen en geeft je de ervaring van een groene plek in de stad. Het ‘buiten’ is naar ‘binnen’ gehaald: je ervaart de verstilling van het groen, maar net als in een echte buurttuin kunnen mensen elkaar hier ook ontmoeten, tips uitwisselen en een praatje maken. Het vormt tevens het startpunt van een prijsvraag die Delftenaren oproept om hun eigen groene idee in te sturen.

 

Expositie Meanderen

Tentoonstelling van Delft4GlobalGoals

Locatie: OPEN Delft, Vesteplein 100

Tijd: 09.00 – 17.00 uur

Ruik je de aarde? Zie je het licht en voel je de wind? Laat je meevoeren in de verhalen en ervaar hoe we als mens verbonden zijn met de natuur. In het kader van de Groene Maand organiseert Delft4GlobalGoals een tentoonstelling door een groep van zes jonge kunstenaars die zich ten doel stellen de verbinding tussen mens en natuur hernieuwd te beleven.

 

Groene kraampjesmarkt

Markt

Locatie: OPEN Delft, Vesteplein 100, 1e verdieping

Tijd: 11.00 – 16.00 uur

Laat je informeren en ontdek meer over groene initiatieven en organisaties in Delft tijdens deze gezellige kraampjesmarkt. Het bezoek aan de markt is perfect te combineren met de expositie NATUURLIJK SAMEN van Stichting Groenkracht die naast de kramen staat.

 

Wildplukken met Bosbaas

Wandeling

Locatie: in de binnenstad, startpunt OPEN Delft, Vesteplein 100.

Tijd: 11.00 – 12.50 uur

Door Edwin Cornelissen.

In parken, plantsoenen of zelfs in de stad is er elk seizoen wel iets lekkers te smikkelen! Tijdens de wandeling ervaar je de rijkdom en veelheid van alles om je heen wat eetbaar is. Je leert op een hele andere manier je eigen omgeving te ervaren! Inclusief eetbaar hapje.

Je kunt je voor de wandeling aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol.

 

Fiets mee langs de buurttuinen #1

Activiteit

Startpunt: OPEN Delft, Vesteplein 100

Tijd: 11.00 – 12.30 uur

Door: Esmeralda van Tuinen en Rutger Spoelstra

Ben je ook benieuwd naar de verschillende buurtmoestuinen in Delft? Laat je verrassen door het kleurrijke groen tussen flats of op braakliggende terreinen. Waar bewoners samen met scholen aan de slag gingen om hun buurtje eetbaarder en gezelliger te maken. Wat werkt goed en wat minder goed? Fiets mee met Esmeralda of Rutger van Stichting Groenkracht. In deze route #1 fietsen we langs de Bijentuin, Voor Bij De Horizon en de Popta Garden.

Je kunt je voor de fietstocht aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol.

 

Rikki en de tuin van opa – KIDS

Voorlezen

Locatie: OPEN Delft, Vesteplein 100

Tijd: 11.00 – 11.30 uur

Door Tamara de Bel

Luister mee naar een warm verhaal over de band tussen Rikki en zijn opa en over hun liefde voor de natuur. Rikki gaat met mama en papa op bezoek bij oma en opa. Als ze daar aankomen, loopt Rikki meteen door naar zijn favoriete plekje: de groentetuin. Wat is het er mooi! Vandaag leert opa hem weer van alles. Eerst spitten ze samen een stukje grond om, dan mag Rikki spinazie zaaien en komt hij te weten waar de zaadjes vandaan komen. Leuk voor kinderen van 2 t/m 6 jaar én hun ouders.

Aanmelden is niet nodig. Kom gezellig langs!

 

Oogsten en bewaren

Workshop

Locatie: Bij Molen de Roos, Phoenixstraat 111-112.

Tijd: 11.30 – 13.00 uur

Door: Anouk Winkler

Na de oogstperiode heb je soms meer oogst dan je vers kunt verwerken. Het fijn als je alles zo goed mogelijk kunt verwerken om er nog lang van te genieten. Je leert hoe en wanneer je oogst, en welke methodes er bestaan om alles zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Leer het verschil tussen inmaken & wecken, ontsappen & drogen, fermenteren, inkuilen, vacumeren, koelen en invriezen.

Je kunt je voor de workshop aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol.

 

Natuurlijke inkten met wol en papier

Workshop

Locatie: Kunsthuis Deik, Nieuwe Langedijk 57b

Tijd: 12.00 – 14.30 uur

Door: Wieneke Bremer

Leer zelf inkten maken voor papier of voor wol. Je gaat eerst aan de slag met het maken van de verf maken door verhitten en vermalen. Bijvoorbeeld van planten, bloemen, wortels en walnootbolsters. Daarna kun je hiermee verven of wol kleuren. Heb je zelf wol of materialen om inkt van te maken, dan mag je dit ook meenemen naar de workshop. Liefst in een gaaszakje of een panty.

Je kunt je voor de workshop aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol.

 

Sixteen Trees of Delft

Wandeling

Startpunt: OPEN Delft, Vesteplein 100

Tijd: 12.00 – 13.30 uur

Door Alice Ladenburg

Loop mee met de bomenwandeling van kunstenaar Alice Ladenburg, langs verschillende bomen in Delft. Zij maakte het boek ‘Sixteen Trees of Delft’ een publicatie die laat zien hoe bomen, ondanks dat ze vaak over het hoofd worden gezien, als eeuwenoude levende monumenten invloed hebben op de stad. Wandel je ook mee? Let op: deze wandeling wordt gegeven in het Engels.

Je kunt je voor deze wandeling aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol. 

 

Groenten fermenteren

Workshop

Locatie: OPEN, Vesteplein 100, 1e verdieping

Tijd: 12.00 – 13.45 uur

Door: Klaske Montizaan

Wat is dat, fermenteren? Het is een manier om met behulp van zout groenten langer houdbaar en van een spannende nieuwe smaak te voorzien. Zuurkool is wel het bekendste voorbeeld. September is een goede maand voor moestuiniers (maar ook andere belangstellenden) om groenten te fermenteren. Er komen bijv. kolen, wortels en knollen uit de tuin die zich daar goed voor lenen. Maar er zijn ook vaak nog o.a. courgettes en boontjes. Ook daarmee kun je heerlijke groentefermenten maken.

Klaske Montizaan, Velt-lesgever voeding, laat je nader kennis maken met deze ecologische, lekkere en gezonde bereidingstechniek en je gaat een eigen ferment maken. Welke precies dat ligt aan de oogst van dat moment. Ook kun je proeven van fermenten uit Klaskes voorraadkast.

Je kunt je voor de workshop aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol.

 

De Wondere Wereld van Bomen

Interactieve lezing

Locatie: Bij Molen de Roos, Phoenixstraat 111-112.

Tijd: 13.00 – 14.00 uur

Door: Rutger Spoelstra

Bomen, we zien ze elke dag, maar de meeste mensen weten weinig van hoe ze leven. Ze lijken daar maar wat te staan en niets te doen, maar niets is minder waar. Bomen communiceren met elkaar, ze maken beslissingen, ze werken samen met andere bomen, met dieren en met het bodemleven, ze nemen hun omgeving waar en reageren er op, ze zorgen voor elkaar…maar hoe doen ze dat? Daar vertelt Rutger Spoelstra over in deze bijeenkomst: een inkijkje in de wondere wereld van bomen.

Je kunt je voor de interactieve lezing aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol.

 

Vogelhuisjes timmeren – KIDS

Workshop

Locatie: Stichting Stunt, Vulcanusweg 307

Tijd: 14.00 t/m 16.00 uur

Door Maiwynn van der Loos

Timmer zelf een duurzaam vogelhuisje van restmateriaal! Leuk om thuis in de tuin te hangen! Wie weet komt er wel een vogel wonen! Onder begeleiding van ontwerper en timmerman Maiwynn van der Loos van MaiMaakt in de Stunt Upcycle Campus in Stunt.

Je kunt je voor deze workshop aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol. 

 

Wilde honingbijen

Lezing

Locatie: OPEN Delft, Vesteplein 100

Tijd: 14.30 – 15.30 uur

Door Natasja Roodbergen

In Nederland kennen we de honingbijen als de ‘bijen waar de imker voor zorgt’. Weinig mensen weten dat bijen eigenlijk wilde dieren zijn en dat ze uitstekend voor zichzelf kunnen zorgen. Sterker nog: dan zijn ze beter af dan wanneer wij dat doen. Natasja laat je zien hoe honingbijen in het wild leven en wat hun natuurlijke habitat is, hoe zij met elkaar communiceren, wat zij nodig hebben om te kunnen gedijen en nog veel meer.

Aanmelden voor deze lezing is niet nodig. Kom gezellig langs!

 

Fiets mee langs de buurttuinen #2

Activiteit

Startpunt: OPEN Delft, Vesteplein 100

Tijd: 14.30 – 16.00 uur

Door: Esmeralda van Tuinen en Rutger Spoelstra

Ben je ook benieuwd naar de verschillende buurtmoestuinen in Delft? Laat je verrassen door het kleurrijke groen tussen flats of op braakliggende terreinen. Waar bewoners samen met scholen aan de slag gingen om hun buurtje eetbaarder en gezelliger te maken. Wat werkt goed en wat minder goed? Fiets mee met Esmeralda of Rutger van Stichting Groenkracht. In deze route #2 fietsen we langs de Wippoldertuin, de Stuivertuin en de Campus Farm.

Je kunt je voor de fietstocht aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol.

 

Het bodemleven in de tuin

Vertelling

Locatie: Tuin voor Duurzaamheidscentrum de Papaver, Korftlaan 6. Bij regen wijken we uit naar een overkapping.

Tijd: 15.00 – 16.00 uur

Door Tanja Dekker

Vandaag duiken we in de geheime wereld van de bodembiologie! Stel je een bruisende ondergrondse stad voor met schimmelvrienden, bacterievrienden en kronkelende bewoners die allemaal samenwerken om het beste feestje voor planten te bouwen. Bodem is niet alleen maar vuil wat er ligt – het is een levendige jamboree die onze groene wereld doet draaien!

Je kunt je voor deze vertelling aanmelden via productie@groenkracht.nl. Spontaan langskomen kan ook, maar vol = vol. 

 

Het Groene Feest is onderdeel van de viering van het 10-jarig jubileum van Stichting Groenkracht. Naast deze dag vol activiteiten ontwikkkelde de stichting ook een expositie, genaamd NATUURLIJK SAMEN en een prijsvraag.