Cursus “De natuurlijke moestuin 2.0”

IMG_0015

Op aanvraag

Wil je je tuin, balkon of buurttuin eetbaar maken op een manier die respect heeft voor de natuur? Dan geeft deze cursus je hiervoor de praktische en theoretische basis. Dit is de basiscursus permacultuur in een compleet nieuw jasje. De cursus is nu veel praktischer gericht op de situatie in je eigen moestuin en beslaat meer bijeenkomsten verspreid over het gehele groeiseizoen. Zo kunnen we de natuur gedurende het seizoen volgen.
In deze cursus leer je wat permacultuur precies is en hoe je het kan toepassen in je eigen leefomgeving. Je leert de principes en uitgangspunten en hoe je hier in je eigen huis en tuin mee om kan gaan. Ook worden principes uit de biologisch-dynamische landbouw aangestipt.

Wat is permacultuur?
Permacultuur is een ontwerpmethode die zijn inspiratie haalt uit de natuur om leef- en werkomgevingen te ontwerpen die de diversiteit, de stabiliteit en de veerkracht vertonen van natuurlijke ecosystemen. Met permacultuur kan je een lekkere eetbare tuin ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Ook kun je met permacultuur leren hoe je je huis energieneutraal of zelfs energieproducerend kunt maken. Het slimme ontwerpsysteem van permacultuur biedt praktische mogelijkheden om zelf te bouwen aan een wereld die ook op de lange termijn goed is vol te houden.

Cursus
De cursus “De natuurlijke moestuin 2.0” richt zich vooral op eetbaar groen in je eigen huis en tuin. De andere gebieden van permacultuur worden alleen heel kort behandeld. We bekijken vooral hoe je verschillende soorten planten kunt gebruiken om je permacultuursysteem op te bouwen en te versterken. Hoe verbeter je bijvoorbeeld de bodem, welke planten versterken elkaar, wat is het effect van bepaalde planten op de voedingsstoffen en hoe stapel je planten in ruimte en tijd. Daarnaast bekijken we hoe we verschillende energie- en hulpbronnen kunnen benutten. Ook oogsten, vermeerderen en bewaren komen aan bod. Daarnaast bespreken we iedere bijeenkomst de uitdagingen die jij in je tuin tegen komt en worden ideeën aangereikt om hier mee om te gaan. Ook zullen we daadwerkelijk in permacultuurtuinen gaan kijken en het geleerde in de praktijk toepassen.

De cursus bestaat uit 10 avonden.

Kosten: € 269,00 incl.btw (inclusief koffie, thee en (digitaal) cursusmateriaal).
Voor vrijwilligers van Stichting Groenkracht geldt een aangepast tarief. Voor minder draagkrachtigen hebben we geen speciaal tarief maar door het doen van vrijwilligerswerk voor Stichting Groenkracht is het toch mogelijk om de cursus tegen een aangepast tarief te volgen.

Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 20.