Popta Garden

Bij de ingang hangt een bord met de tekst ‘Welkom in de Popta Garden. De Popta Garden is een samentuin, voor de buurt, door de buurt…’. Hij ligt bij de skatebaan van de Prinses Beatrixlaan en een school in Poptahof-Noord. Middenin staan enkele hoge maisplanten, er is een pergola met druivenranken, twee halfopen huisjes waarin zitjes zijn gemaakt, een overkapping met kruiwagens en een kleine broeikas.

Samen tuinieren
Salih Polat (58) is een van de vier commissieleden die de tuin beheren en vijf van zijn familieleden hebben hier eveneens een tuintje: ‘We wonen allemaal in flats hier en hebben zelf geen tuin. Hier komen we vaak samen, ook als familie, als het mooi weer is eten we hier.’ Hij heeft koekjes, koffie, thee en een thermoskan met heet water meegebracht en vertelt: ‘Ik woon al 42 jaar hier in Nederland. Mijn vader kwam hier als gastarbeider en werkte bij de Optische Industrie. Ik ben schoolconciërge geweest en nu onderhoudsmedewerker bij museum Het Prinsenhof.’ De tuin is circa 20 bij 40 meter groot. Polat: ‘We hebben hem nu zeven jaar, eerst hadden we een kleinere hier vlakbij, maar toen werd hier een sporthal afgebroken. Er zijn 42 deelnemers, die ieder een perkje van zo’n 1 bij 2 meter hebben. De jongste is ongeveer 25, de oudste 65; Turkse, Marokkaanse, Irakese, Surinaamse en Nederlandse mensen. Sinds twee jaar beheren we de tuin met een commissie die uit vier mensen bestaat. We openen het seizoen half maart en dan komen mensen een paar uur helpen opruimen en half oktober gaan we het tuinseizoen afsluiten.’

Polat is net weer terug uit Turkije: ‘We hebben ook eerder allerlei planten uit Turkije meegebracht, zoals snijbonen en die pepers daar, die het erg goed doen, courgette en peterselie. Die druivenranken heeft mijn zus, die daar loopt, meegebracht.’ Zijn zus Sadiye Eroglu komt er bij zitten e schenkt koffie en thee in. Ze vertelt: We gebruiken ook de druivenbladeren, die zijn lekkerder dan die in de winkel,. We weken ze eerst in warm water, zodat ze soepeler worden en vullen ze met rijst. Toen ik hier begon met tuinieren en ik uien wilde planten, wist ik niet eens welke kant boven en welke onder moest. Dat moet je allemaal leren. De laatste tijd koop ik geen peterselie meer. Die komen uit mijn eigen tuintje.’ Polat wijst naar een pomp: ‘We hebben dit jaar een nieuwe gekocht en hebben daartoe van Woonbron, die mede-eigenaar van de grond is, een subsidie van 1500 euro gekregen. We hebben er ook mest van gekocht, wat gereedschap, een schep, een snoeischaar. We hebben dit afdak zelf gemaakt met bijna alleen afvalmaterialen. Volgend jaar willen we het beter regendicht gaan maken.’ Hij vertelt dat ze eerder problemen hadden met tientallenratten en nu met mollen. Ik probeerde ze in vallen uit Turkije te lokken, maar dat lukte niet. Nu heb ik met mijn zwager een emmertje afgedekt met wat takjes een val gemaakt en al dertien mollen gevangen. We laten ze aan de overkant van de weg weer vrij.’

Polat’s vrouw scharrelt intussen met hun kleinzoon in de tuin rond en een oude, statige man met wandelstok loopt de tuin binnen, buigt voorover, plukt wat mint uit zijn tuintje en vertrekt weer. Polat: ‘Dat is voor zijn dagelijkse kopje muntthee.’

Overzicht Popta Garden

In het voorjaar van 2016 heeft Groenkracht in opdracht van Woonbron Delft een nieuwe moestuin aangelegd naast het nieuwe schoolgebouw van de Parkschool en de Horizon in de wijk Poptahof. In samenwerking met beide scholen, Woonbron, hovenier van der Heijden en de deelnemers is de moestuin aangelegd die gebruikt wordt door de scholen, maar waar ook ruimte is voor omwonenden. De tuin is financieel mogelijk gemaakt door Fonds1818 en GEM Poptahof. De tuin is in mei 2016 geopend.

poptagarden_boomfeestdag

De Popta Garden is een samentuin voor de scholen en de buurt; samen is de tuin aangelegd en samen wordt hij onderhouden. Er is veel biodiversiteit, er zijn vlinder- en bijenplanten, fruitbomen en fruitstruiken geplant, zoals appel, peer, pruim, kers, vijg, aalbes, zwarte bes, kruisbes, honingbes, jostabes, framboos, druif, braam, japanse wijnbes, zowel bekende en onbekende soorten.

In het najaar van 2015 is begonnen met de plannen: er zijn workshops geweest voor kinderen van de basisscholen en workshops voor ouders en andere bewoners uit de buurt. In de workshops zijn de wensen en ideeën verzameld en is er samen een ontwerp gemaakt. Vanaf maart tot en met juni 2016 is de tuin aangelegd.

poptahof nldoet

Hovenier van der Heijden heeft zware werkzaamheden uitgevoerd, zoals grond aanbrengen, hekwerk plaatsen, paden graven, waterreservoir met waterpomp aangelegd, een vijver gegraven en materialen aangeleverd. De moestuindeelnemers hebben de overige werkzaamheden zelf uitgevoerd onder leiding van Groenkracht, zoals tegels verwijderen, houtsnippers en compost aangebracht op de paden en bedden, beplanting geplant, diverse elementen in de tuin gemaakt, zoals kruidenspiraal, klimwand voor kleinfruit, wilgenpoort, takkenrillen, compostbakken en randen voor de bedden.

IMG_1977