Voor Bij De Horizon

Buurtmoestuin ‘Voor bij de Horizon’ aan de Brahmslaan is een samentuin voor de buurt en de basisschool De Horizon. De tuin is samen aangelegd en wordt samen onderhouden. Je vindt er vlinder- en bijenplanten, fruitbomen en fruitstruiken, zoals appel, peer, pruim, kers, vijg, aalbes, zwarte bes, kruisbes, honingbes, jostabes, framboos, druif, braam en Japanse wijnbes. Er is een actieve tuincommissie die de wachtlijst beheert, reparaties doet, activiteiten organiseert en de beslissingen maakt rondom de tuin.

De aanleg in 2017 – 2018

In het voorjaar van 2017 zijn de plannen voor deze moestuin gestart. Via workshops voor zowel de kinderen van de basisschool als buurtbewoners zijn de wensen en ideeën verzameld en werd er samen een ontwerp gemaakt. Tussen september 2017 en mei 2018 is de tuin aangelegd. Hovenier van der Heijden heeft zware werkzaamheden uitgevoerd, zoals grond aanbrengen, hekwerk en palen plaatsen en een waterpomp aangelegd.

De tuinders hebben de overige werkzaamheden, met hulp van Groenkracht zelf uitgevoerd: houtsnippers en compost aangebracht op de paden en bedden, beplanting geplant en gezaaid. Daarnaast zijn er een compostbak, een toegangsbord, een gereedschapskist en een aantal zitjes geplaatst. Van de CompostBakkers kregen ze uitleg over de werking van compostbakken.

Op 14 mei 2018 werd de tuin officieel geopend door toenmalige wethouder Raimond de Prez.

Update buurttuin in 2021

Vanwege de grote interesse in de buurtmoestuin heeft Groenkracht in 2021 op verzoek van de tuincommissie tien extra moestuinbakken aangelegd. Zo groeide de tuin van 30 naar 40 bakken. Samen met de tuinders en alle nieuwe geïnteresseerden zijn naast de nieuwe bakken ook de algemene delen in de tuin weer opgeknapt. Samen zorgden we voor verse houtsnippers op de paden en nieuwe planten en kruiden.

Basisschool De Horizon

De kinderen en leerkrachten van de naastliggende basisschool zijn vanaf het begin betrokken bij de buurttuin. De school laat de kinderen en hun ouders via bezoekjes aan de tuin kennismaken met gezond voedsel. Groenkracht heeft door de jaren heen natuuractiviteiten voor de kinderen in de tuin georganiseerd. In 2022 hebben de leerlingen van groep 5 vanuit het programma Groen doet Goed een uur per week les in de buurtmoestuin gekregen van Missie Moestuin. Ze hebben gekookt met de oogst uit de bakken die ze eerder dat jaar hadden ingezaaid.

Meer informatie
Buurttuin Voor bij de Horizon
Naast de Horizon aan de Brahmslaan 42
Delft

In de tuincommissie zijn actief: Meral, Merel en Mimi.