Workshop Fruitbomen Vermeerderen

appelboompje

Op aanvraag

Het vermeerderen van fruitbomen vraagt om een speciale aanpak. Zou je appelpitten gebruiken om je boom te kweken, dan weet je niet wat voor een appel je krijgt: groot, klein, zoet, zuur… Door een takje te nemen van een boom waar je de kwaliteit van waardeert en die te enten op bijvoorbeeld een onderstam van een soort dat het in jouw bodem goed zal doen, bereik je de beste resultaten. Je hebt met enten ook controle over de grootte en groeisnelheid van de boom.

Workshop
In deze workshop leer je veel over het hoe en waarom van enten, zowel in theorie als in de praktijk, want je gaat naar huis met een eigen appelboom-ent en/of perenboom-ent.

In de workshop bekijken we het vermeerderen van fruit vanuit de principes van de permacultuur. Vaak zal in een ontwerp voor een tuin in Nederland fruitbomen als uitgangpunt genomen worden met daarom heen de bijbehorende gilden. Essentieel in een permacultuurtuin is het werken met plantengilden, planten en plantfamilies die elkaar steunen en versterken. Voor welke fruitboom kies je? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een tuin voor het hebben van fruitbomen.

Je krijgt in de workshop:

– Uitgebreide kennis over het vermeerderen van fruitbomen
– Je leert welk fruit je op welke manier kan vermeerderen
– Je leert over verschillende soorten onderstammen
– Je leert de technieken door te doen
– Je gaat naar huis met een fruitboompje (appel of peer) die je zelf hebt geënt.

Praktijkdag 
Voor de liefhebbers gaan we de dag na de workshop het geleerde in de praktijk brengen. We gaan samen een heleboel fruitbomen enten die Stichting Groenkracht opkweekt om uiteindelijk een plekje te geven in de openbare ruimte.

Je hebt voor deze workshop geen voorkennis nodig van permacultuur.