Feestelijke tuinmiddag Gillis Paradijs

Met honderd buurtgenoten was het zondag 30 juni 2013 gezellig druk in Gillis Paradijs. In de buurtmoestuin aan de Chopinlaan in Buitenhof hadden de deelnemers samen met Stichting Groenkracht en Woonbron gezorgd voor een leuke en leerzame middag. Het bouwen van een insectenhotel was vooral voor de kinderen leuk om te doen. Naast het insectenhotel werd een bloemenbed aangelegd. Tijdens een rondleiding kregen deelnemers tuinierles over wat je kunt doen tegen een slakkenplaag. En er werden heerlijke soepen en salades klaargemaakt en samen gegeten.

In Gillis Paradijs hebben de deelnemers allemaal een eigen stukje. De deelnemers hebben veel last van slakken. We hebben laten zien wat je kunt doen om slakken weg te houden uit de tuin en te vangen, als ze toch zijn gekomen. Slakken zijn bijvoorbeeld dol op bier en zoetigheid, waarmee je ze kunt lokken en vangen. Vul een jampotje met een klein laagje bier en graaf het in de grond. Laat het ongeveer een centimeter boven de grond uitsteken. Je kunt ook een gehalveerde, uitgeholde meloen in je tuintje te leggen waar ze onder zullen kruipen om van het vruchtvlees te eten en onder te schuilen. De volgende dag kun je kijken wat je gevangen hebt en ze buiten je tuin neerzetten. Verder houden slakken niet van koffiedik wat je om kwetsbare planten kunt strooien. Ook kun je planten beschermen met een koperen band of tape wat reageert met het slijm van slakken. Het beste is natuurlijk om je tuin slakken-proof te maken door er planten in te zetten waar ze niet van houden, bijvoorbeeld kruiden als knoflook, bieslook, venkel, hysop, munt, rozemarijn, tijm en Oost-Indische kers. Probeer ook lijsters, merels, egels, padden en hagedissen aan te trekken omdat ze slakken op hun menu hebben staan. Zorg daarom voor wat beschutting en schuilplaatsen in je tuin.

Het insectenhotel is erg mooi geworden. Kinderen boorden gaten in boomstammetjes, bonden riet en bamboe bij elkaar en vulden zo het insectenhotel. Het hotel biedt een habitat voor insecten, zoals solitaire bijen die ondersteunend zijn voor het goed functioneren van de tuin.

Er was ook een groep bezig met het snijden van fruit en groenten voor heerlijke fruitspiesjes, salade en een aantal soepen. Daarna werd het gezamenlijk opgegeten en de recepten werden uitgewisseld. Als toetje roosterden de kinderen marsmallows.

De deelnemers zijn trots op hun tuintje. Gelukkig mogen ze van Woonbron nog een jaartje langer tuinieren in het tijdelijke Gillis Paradijs. Daarna kunnen ze ‘verhuizen’ naar een nieuwe buurtmoestuin in de Gillisbuurt. De eerste geïnteresseerde bewoners hebben zich inmiddels aangemeld voor een tuintje. In 2013 en 2014 organiseert Stichting Groenkracht meer activiteiten rondom tuinieren in de Gillisbuurt.

Foto’s van de tuinmiddag staan op onze facebookpagina https://www.facebook.com/photo.php?fbid=211842582298360&set=a.2118399856…