Opening nieuwe buurtmoestuin

Op 14 mei is door wethouder Raimond de Prez een nieuwe buurtmoestuin geopend: ‘Voor bij de Horizon’ aan de Brahmslaan in de wijk Buitenhof. In opdracht van gemeente Delft heeft Stichting Groenkracht samen met buurtbewoners en met medewerking van basisschool de Horizon de moestuin aangelegd. De tuin is financieel mogelijk gemaakt door gemeente Delft, Fonds1818, De Groene Motor en het Oranjefonds.

‘Voor bij de Horizon’ is een samentuin voor de buurt en de school; samen is de tuin aangelegd en samen wordt hij onderhouden. Er is veel biodiversiteit, er zijn vlinder- en bijenplanten, fruitbomen en fruitstruiken geplant, zoals appel, peer, pruim, kers, vijg, aalbes, zwarte bes, kruisbes, honingbes, jostabes, framboos, druif, braam, japanse wijnbes, zowel bekende en onbekende soorten.

In het voorjaar van 2017 is begonnen met de plannen: er zijn workshops geweest voor kinderen van de basisschool en workshops voor bewoners uit de buurt. In de workshops zijn de wensen en ideeën verzameld en is er samen een ontwerp gemaakt. Vanaf september 2017 tot en met mei 2018 is de tuin aangelegd.

Hovenier van der Heijden heeft zware werkzaamheden uitgevoerd, zoals grond aanbrengen, hekwerk en palen plaatsen en een waterpomp aangelegd. De moestuindeelnemers hebben de overige werkzaamheden zelf uitgevoerd onder leiding van Groenkracht, zoals houtsnippers en compost aangebracht op de paden en bedden, beplanting geplant en gezaaid. Daarnaast is er een compostbak, een toegangsbord, een gereedschapskist, een aantal zitjes geplaatst.

Er tuinieren 30 gezinnen in de tuin en er staan inmiddels al 5 mensen op de wachtlijst. Een tuincommissie met ouders van kinderen, medewerkers van de Horizon en andere buurtgenoten is actief om na de aanleg de keuzes op de tuin te maken. Zo hebben ze per deelnemer €5,- geïnd om reparaties in de toekomst mee te kunnen betalen.

Stichting Groenkracht organiseert in mei en juni natuuractiviteiten voor de kinderen van de Horizon in de moestuin. Het sluit aan bij een gezonde leefstijl. Community School De Horizon stimuleert kennisontwikkeling van kinderen en hun ouders, zodat zij gezonde keuzes maken.

Wilt u ook in uw buurt een buurtmoestuin of een eetbaar groen schoolplein? Neem dan contact op met Stichting Groenkracht voor advies en ondersteuning. Kijk op de website voor contactgegevens: www.groenkracht.nl.