Verhalen en ideeën geoogst

De twee jubileumbijeenkomsten vanwege het 10 jarig bestaan van onze netwerkorganisatie Groenkracht waren erg geslaagd. Tijdens de feestelijke bijeenkomsten in april en juni 2022 zijn herinneringen opgehaald, maar ook nieuwe plannen gesmeed en nieuwe samenwerkingen geboren. Dankzij de MAEX-Impuls konden we diverse media inhuren die de bijeenkomsten tot een succes hebben gemaakt: drie sneltekenaars, een filmmaker, een fotograaf en een tekstschrijver.

Tijdens de eerste bijeenkomst met professionals werd er druk in groepjes besproken hoe de stad Delft nog klimaatadaptiever en socialer kan worden. Op een plattegrond van de stad werden kansrijke plekken voor nieuwe samenwerking aangewezen. Sneltekenaar Julie maakte aan de hand van hetgeen besproken in de groepjes een interactieve plaat in de vorm van een boom. Ondertussen genoten de gasten van een heerlijk drankje en zelfgemaakte recepten met verse groenten. Er waren 15 deelnemers van verschillende organisaties.

Tijdens de tweede bijeenkomst waren er verrassend veel deelnemers van de buurtmoestuinen die de ingehuurde fotograaf Hans had geportretteerd. Bij de onthulling van de groepsportretten maakten de deelnemers van de ene tuin makkelijker contact met deelnemers van andere tuinen, wat tijdens de bijeenkomst ook gebeurde. Bij een schrijftafel hebben de aanwezigen hun eigen verhaal in stripvorm opgeschreven, deze werkvorm was voorbereid door sneltekenaar Maaike. Sneltekenaar Lot verbeeldde alle uitspraken van de aanwezigen in een mooie tekening. En filmmaker Ron heeft mensen geïnterviewd en op film vastgelegd. Na de bijeenkomsten is hij nog gaan filmen in een aantal buurtmoestuinen. Ook tekstschrijver Lex heeft interviews afgenomen in kenmerkende en typische verhalen zijn vastgelegd. Er waren 40 deelnemers van verschillende initiatieven.

Het materiaal dat is verzameld, zoals de stripverhalen, de teksten bij de groepsportretten, de film en de tekeningen, wordt gebruikt voor een toekomstige reizende tentoonstelling in Delft. Zo kunnen nog meer mensen kennismaken met de groene wereld en wat dit voor deze deelnemers betekent.

Het resultaat van de bijeenkomsten is dat de actieve mensen in de buurtmoestuinen veel meer onderlinge contacten onderhouden. De feestelijke bijeenkomst heeft een flinke boost gegeven aan alle initiatieven en hun deelnemers. Het hele netwerk weet nu nog beter waarvan ze onderdeel uitmaken en dit geeft creativiteit en inspiratie voor nog meer plannen in de toekomst.