Workshop Fruitbomen Vermeerderen

Afgelopen voorjaar was het een groot succes, dus ook dit jaar organiseren we deze workshop. We maken fruitbomen door enten op onderstammen te zetten. De fruitbomen laten we groeien en over een paar jaar krijgen ze vervolgens een plek in verschillende buurttuinen, privétuinen en openbare ruimte in Delft. De workshop is op zaterdag 22 maart 2014 van 13.00 – 16.30 uur. De locatie is in het tuinhuis van de Zonnebloem van Stichting Kindertuinen Delft, aan de Tanthofdreef bij station Delft Zuid. Kosten workshop: €20,00. Je mag na afloop ook je zelf-geënt fruitboompje mee naar huis nemen. Voor vrijwilligers van Stichting Groenkracht is deelname gratis. Deelnemers die 23 maart van 11:00 – 16:00 uur helpen met enten op de praktijkdag krijgen ook hun €20,00 retour.

Meedoen? Bel 06 51 75 83 14 (Esmeralda van Tuinen) of mail naar groen@groenkracht.nl
Fruitbomen vermeerderen 
Het vermeerderen van fruitbomen vraagt om een speciale aanpak. Zou je appelpitten gebruiken om je boom te kweken, dan weet je niet wat voor een appel je krijgt: groot, klein, zoet, zuur…
Door een takje te nemen van een boom waar je de kwaliteit van waardeert en die te enten op bijvoorbeeld een onderstam van een soort dat het in jouw bodem goed zal doen, bereik je de beste resultaten.
Je hebt met enten ook controle over de grootte en groeisnelheid van de boom.
Workshop
In deze workshop leer je veel over het hoe en waarom van enten, zowel in theorie als in de praktijk, want je gaat naar huis met een eigen appelboom-ent en/of perenboom-ent.
In de workshop bekijken we het vermeerderen van fruit vanuit de principes van de permacultuur. Vaak zal in een ontwerp voor een tuin in Nederland fruitbomen als uitgangpunt genomen worden met daarom heen de bijbehorende gilden. Essentieel in een permacultuurtuin is het werken met plantengilden, planten en plantfamilies die elkaar steunen en versterken. Voor welke fruitboom kies je? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een tuin voor het hebben van fruitbomen.

De workshop wordt gegeven door Linder van den Heerik. Je krijgt op de workshop:

– Uitgebreide kennis over het vermeerderen van fruitbomen
– Je leert welk fruit je op welke manier kan vermeerderen
– Je leert over verschillende soorten onderstammen
– Je leert de technieken door te doen
– Je gaat naar huis met een fruitboompje (appel of peer) die je zelf hebt geënt.
Praktijkdag 23 maart
Voor de liefhebbers gaan we de dag na de workshop het geleerde in de praktijk brengen. We gaan samen een heleboel fruitbomen enten die Stichting Groenkracht opkweekt om uiteindelijk een plekje te geven in de openbare ruimte. Deelnemers die 23 maart helpen met enten krijgen hun € 20,00 kosten van de workshop retour.
Je hebt voor deze workshop geen voorkennis nodig van permacultuur.